1.2 Genoptagelse

Pressenævnet modtager hvert år nogle få genoptagelsesanmodninger. De færreste anmodninger medfører, at sagen bliver genoptaget. Her fremdrages de grundlæggende betingelser for at få en sag genoptaget. Ifølge Pressenævnets forretningsordens § 14 træffer de nævnsmedlemmer, der har afgjort en sag, også afgørelse vedrørende spørgsmålet om en eventuel genoptagelse af sagen. Der findes ikke i medieansvarsloven eller i forretningsordenen regler om betingelser for genoptagelse af sager afgjort af nævnet, og det betyder, at de almindelige forvaltningsretlige regler finder anvendelse.
I den forvaltningsretlige litteratur antages det som udgangspunkt, at en part har retskrav på genoptagelse og en ny realitetsbehandling af sagen i tilfælde, hvor der i forbindelse med genoptagelsesanmodningen fremkommer nye faktiske oplysninger. Samtidig skal disse oplysninger have en så væsentlig betydning for sagen, at der er en vis sandsynlighed for, at sagen ville have fået et andet udfald, hvis oplysningerne havde foreligget i forbindelse med nævnets oprindelige stillingtagen til sagen. En part har som udgangspunkt ikke krav på genoptagelse alene med henblik på at anfægte begrundelsen for Pressenævnets afgørelse – og altså ikke afgørelsens resultat. Efter omstændighederne må det også tillægges betydning, om de nye oplysningers senere fremkomst er et i forhold til parten undskyldeligt forhold. Herudover kan Pressenævnet have pligt til at genoptage en sag, hvis der foreligger ikke uvæsentlige sagsbehandlingsfejl, f.eks. partshøringsfejl.
For så vidt angår spørgsmålet om genmæle bemærkes det dog, at afgørelse om genmæle træffes på baggrund af de oplysninger, der foreligger på tidspunktet for nævnets afgørelse af sagen. Se i den forbindelse sag 2008-6-0771, der er beskrevet nedenfor under punkt D.2.

Del på sociale medier ved at klikke her: