1.2 Eksponering af børn – samtykke fra forældre

Pressenævnet har igen i 2012 modtaget klager fra forældre, enten fra den ene forælder eller begge, hvor det anføres, at der ikke er indhentet det fornødne samtykke til offentliggørelsen af oplysninger eller billeder af et mindreårigt barn.
Nævnet træffer afgørelse efter de Vejledende regler for god presseskik. Dette regelsæt har dog p.t. ikke særlige regler vedrørende børn og samtykke. Der henvises derfor til tidligere omtale af problemstillingen i Pressenævnets årsberetning for 2000, side 9, ”Omtale af mindreårige uden forældresamtykke”, og Pressenævnets årsberetning 2009, side 19, ”Krav til samtykke”.
Herudover kan henvises til principperne i Forældreansvarsloven (lovbekendtgørelse nr. 1073 af 20. november 2012 Forældreansvarslov), der beskriver i hvilke tilfælde børn og unge under 18 år er underlagt forældremyndighed.

Af denne lov fremgår det, at personer som udgangspunkt er under forældremyndighed, indtil de er 18 år:
§ 1. Børn og unge under 18 år er under forældremyndighed, medmindre de har indgået ægteskab.”
Ifølge lovens § 2 skal forældremyndighedens indehaver drage omsorg for barnet og kan træffe afgørelse om dets personlige forhold ud fra barnets interesse og behov. Væsentlige beslutninger kræver enighed mellem forældre med fælles forældremyndighed, jf. lovens § 3, stk. 1:
”Har forældre fælles forældremyndighed, kræver væsentlige beslutninger vedrørende barnets forhold enighed mellem forældrene. Den forælder, som barnet har bopæl hos, kan træffe afgørelse om overordnede forhold i barnets daglige liv, herunder hvor i landet bopælen skal være.”
Ifølge § 4 og § 5 skal afgørelser træffes ud fra, hvad der er bedst for barnet. I alle forhold vedrørende barnet skal der tages hensyn til barnets egne synspunkter alt efter alder og modenhed. Ved fælles forældremyndighed er det et krav, at begge forældre giver deres samtykke til omtale i medier, hvis der er tale om et forhold, der må anses som væsentligt. Er der tale om en mere dagligdags oplysning/-billede er samtykke fra en af forældrene nok. Er den ene forælder tillagt den fulde forældremyndighed, vil denne kunne handle på vegne af barnet uden samtykke fra den anden forælder. Spørgsmålet om, hvorvidt begge forældres samtykke er påkrævet, afhænger således af, hvilke oplysninger der gives i mediet. Herudover vil der være tilfælde, hvor et samtykke fra forældremyndighedsindehaveren slet ikke er påkrævet, da barnet/den unge selv vil kunne tage stilling. Det afhænger af det enkelte tilfælde. Generelt kan det siges, at jo mere private forhold barnet eller den unge fortæller om, jo større sandsynlighed er der dog for, at et samtykke er påkrævet fra forældremyndighedsindehaver/-ne.

17-årig undertøjsmodel
JydskeVestkysten bragte billeder taget til et undertøjsshow i en lokal butik. En 17-årig undertøjsmodel klagede med samtykke fra forældrene til Pressenævnet . Modellen anførte, at hun forinden arrangementet havde indgået en mundtlig aftale med bestyreren af butikken om, at der skulle tages et enkelt gruppebillede af alle fire modeller til Haderslev Ugeavis. Billedserien i JydskeVestkysten havde hun imidlertid ikke indvilliget i. Pressenævnet fandt ikke grundlag for at kritisere avisen for at bringe billederne fra det offentligt tilgængelige arrangement uden at indhente modellens samtykke. Det forhold, at klager kun var 17 år gammel, kunne ikke føre til et andet resultat, da der ikke var noget, der tydede på, at hun ikke kunne overskue konsekvenserne af sin deltagelse. Kendelse af 12. januar 2012 i sag nr. 11-70-00184.

Forældremyndighedssag
Kravene til samtykke fra begge forældre blev drøftet i forbindelse med en klage over DR1-programmet ”21 Søndag”. DR bragte et indslag om en forældremyndighedssag, hvor moderen udtalte sig og havde givet samtykke til, at parrets fælles børn kunne filmes (slørede). Faderen havde derimod ikke givet samtykke til børnenes medvirken, selvom der var fælles forældremyndighed. Pressenævnet fandt ikke grundlag for at kritisere DR for at bringe optagelserne af børnene uden faderens samtykke, da børnenes ansigter ikke var synlige i indslaget. Kendelse af 9. oktober 2012 i sag nr. 12-70-00268.

Del på sociale medier ved at klikke her: