I radioudsendelser om ”Den Brændende Mand” beskrev Radio24syv et selvmord foran Brøndby Rådhus. Radio24syv anførte blandt andet, at ansatte ved kommunen kunne have forhindret selvmordet, og at der var en sammenhæng mellem kommunens sagsbehandling og selvmordet. Nævnet har udtalt alvorlig kritik af radiostationen for at videregive de grove og udokumenterede beskyldninger.
Herudover er der kritik for at offentliggøre lange passager fra telefonsamtaler, der ikke kunne anses for at være citat.

 

Pressenævnets begrundelse og afgørelse:
Retlig interesse – selvmord
Det er en betingelse for at klage til Pressenævnet, at klageren har retlig interesse i det forhold, der klages over. Det indebærer, at man selv som person, organisation, virksomhed eller lignende skal være omtalt, afbilledet eller på anden måde identificeret i mediet. I tilfælde, hvor den berørte person var død, da omtalen blev offentliggjort, kan en klage efter nævnets praksis under visse omstændigheder indgives af nære pårørende, herunder ægtefælle, forældre, børn, børnebørn og søskende.
Klagen angår blandt andet Radio24syvs omtale af et selvmord, og Brøndby Kommune har klaget over omtalen bl.a. under henvisning til hensynet til afdødes mindreårige børn.
Da Brøndby Kommune ikke er omfattet af den kreds af nære pårørende, der efter nævnets praksis kan klage over omtale af den afdødes selvmord, og da kommunen ikke har dokumenteret at være klageberettiget på vegne af børnene eller andre nære pårørende, afvises klagen vedrørende omtalen af selvmordet af hensyn til afdødes børn. Det bemærkes i den forbindelse også, at afdødes samlever har medvirket i radioudsendelserne og har udtalt sig om selvmordet.
Klagen behandles herefter alene i relation til den del af radioudsendelserne, der vedrører Brøndby Kommunes sagsbehandling og offentliggørelsen af telefonsamtalerne mellem Radio24syv og henholdsvis borgmesteren og kommunaldirektøren i Brøndby Kommune.

God presseskik – telefonsamtaler
Det er Pressenævnets opfattelse, at en optager i dag må anses for et almindeligt journalistisk arbejdsredskab, og en person, som taler med en journalist, må være forberedt på, at samtalen lydoptages. Det er videre nævnets opfattelse, at offentlige myndigheder, herunder kommunale forvaltningsmyndigheder, i højere grad end privatpersoner må acceptere at være genstand for medieomtale. Det er endvidere nævnets opfattelse, at i de tilfælde, hvor skrevne medier efter en telefonsamtale kunne have bragt en udtalelse som citat, kan elektroniske medier også bringe et uddrag af optagelsen som lyd.
På baggrund af radiooptagelserne lægger Pressenævnet til grund, at radioværterne fra Radio24syv ved samtalerne med kommunaldirektøren og borgmesteren i Brøndby Kommune præsenterede sig og oplyste, at de ringede fra Radio24syv. Borgmesteren og kommunaldirektøren var således bekendt med, at de talte med journalister, da de deltog i samtalerne.
Under hensyn til det meget betydelige omfang af de offentliggjorte telefonsamtaler, samtalernes karakter af research og under hensyn til, at kommunaldirektøren og borgmesteren klart afviser at deltage i interviews, finder Pressenævnet ikke, at situationen kan sidestilles med de tilfælde, hvor der er tale om et citat. Nævnet udtaler derfor kritik af Radio24syv for at offentliggøre optagelserne.

God presseskik – Kommunens sagsbehandling
Det følger af de vejledende regler for god presseskik, at det er mediernes opgave at bringe korrekt information, og at kritik bør udvises over for nyhedskilderne, i særdeleshed, når disse udsagn kan være farvet af personlig interesse eller skadevoldende hensigt, jf. punkt A.1 og A.2. Oplysninger, som kan være skadelige, krænkende eller virke agtelsesforringende for nogen, skal efterprøves i særlig grad, inden de bringes, først og fremmest ved forelæggelse for den pågældende, jf. punkt A.3.
I udsendelsen rettes der – på baggrund af beskyldninger fra to øjenvidner (hvoraf det ene er anonymt) og afdødes samlever – kritik af, at ansatte ved kommunen skulle have undladt at gribe ind i forbindelse med selvmordet, ligesom der rettes kritik mod kommunens sagsbehandling i Børne- og Ungeforvaltningen. Radio24syv anfører bl.a., at ansatte ved kommunen kunne have forhindret selvmordet, og at der skulle være en sammenhæng mellem selvmordet og afdødes frygt for, at kommunen ville fjerne hans børn, og at kommunen truer med fjernelse af børn på et uretmæssigt grundlag.
Disse oplysninger er alvorlige beskyldninger, der kan være skadelige for kommunens og de ansattes omdømme. Selv om Radio24syv gav kommunens borgmester og kommunaldirektør lejlighed til at kommentere oplysningerne i de telefonsamtaler, der blev offentliggjort, finder Pressenævnet, at Radio24syv ikke har haft et tilstrækkeligt grundlag for at offentliggøre de nævnte oplysninger, som ikke er nærmere dokumenteret. Hertil kommer, at borgmesteren og kommunaldirektøren som følge af reglerne om tavshedspligt må anses for at have været afskåret fra at kommentere Radio24syvs oplysninger om konkrete forhold i forbindelse med selvmordet og om eventuelle overvejelser om tvangsfjernelse af afdødes børn, hvilket Radio24syv var bekendt med.

På den baggrund og navnlig under hensyn til beskyldningernes alvor udtaler Pressenævnet alvorlig kritik af Radio24syv for uden tilstrækkeligt grundlag at have offentliggjort de nævnte beskyldninger.

I medfør af medieansvarslovens § 49 pålægges den ansvarshavende redaktør af Radio24syv at offentliggøre følgende i en radioudsendelse. Offentliggørelse af nævnets kendelse skal ske snarest og på et tidspunkt tæt på samme tidspunkt som de kritiserede udsendelser og bringes i følgende udformning:

”Speak: Radio24syv har fået alvorlig kritik af Pressenævnet for en række radioudsendelser.
I udsendelsesrækken ”Den Brændende mand” omtalte vi tilbage i juni og juli en mands selvmord foran Brøndby Rådhus.
På baggrund af forklaringer fra to øjenvidner og afdødes samlever rettede vi i udsendelsesrækken en kritik af, at de ansatte ved Brøndby Kommune ikke greb ind i forbindelse med selvmordet.
Udsendelserne byggede blandt andet også på langvarige telefonsamtaler med borgmesteren og kommunaldirektøren. Samtalerne blev offentliggjort, da kommunen afviste at deltage i egentlige interviews.
Vi anførte bl.a. i udsendelserne, at ansatte ved kommunen kunne have forhindret selvmordet, og at der skulle være en sammenhæng mellem selvmordet og afdødes frygt for, at kommunen ville fjerne hans børn. I udsendelserne blev kommunen også generelt beskyldt for at true med at fjerne børn på et uretmæssigt grundlag.
Selv om kommunens borgmester og kommunaldirektør fik forelagt oplysningerne, finder Pressenævnet, at vi ikke havde et tilstrækkeligt grundlag for at offentliggøre de grove beskyldninger mod kommunen.
Borgmesteren og kommunaldirektøren kunne som følge af reglerne om tavshedspligt ikke kommentere konkrete forhold i forbindelse med selvmordet og om eventuelle overvejelser om tvangsfjernelse af afdødes børn.
Da vi hverken har dokumenteret, at de ansatte kunne have forhindret selvmordet eller, at selvmordet skyldes kommunens sagsbehandling, udtaler Pressenævnet derfor alvorlig kritik af Radio24syv for at offentliggøre beskyldningerne.
Derudover har Pressenævnet kritiseret, at vi offentliggjorde store dele af optagelserne fra telefonsamtalerne med borgmesteren og kommunaldirektøren, selvom de klart afviste at ville deltage i interviews.
Det kan være i orden at offentliggøre lydoptagelser som citater uden nærmere aftale, men i dette tilfælde var der ikke tale om kortere lydklip som citater, men lange passager af samtalerne.
Pressenævnet har pålagt os at bringe ovennævnte meddelelse. Hele kendelsen fra Pressenævnet kan læses på nævnets hjemmeside: pressenaevnet.dk”

På hjemmesiden radio24syv.dk offentliggøres følgende i den løbende nyhedsstrøm og til omtalen af programmerne, hvis de fortsat er tilgængelige på hjemmesiden:

”[Rubrik]
Pressenævnet kritiserer Radio24syv
[Underrubrik]
Nævnet har udtalt alvorlig kritik af udsendelsesrækken ”Den Brændende Mand”, hvor der blev fremsat udokumenterede beskyldninger mod Brøndby Kommune.
[Tekst]
I udsendelsesrækken ”Den Brændende mand” omtalte Radio24syv tilbage i juni og juli en mands selvmord foran Brøndby Rådhus.
På baggrund af forklaringer fra to øjenvidner og afdødes samlever rettede Radio24syv i udsendelsesrækken en kritik af, at de ansatte ved Brøndby Kommune ikke greb ind i forbindelse med selvmordet.
Udsendelserne byggede blandt andet også på langvarige telefonsamtaler med borgmesteren og kommunaldirektøren. Samtalerne blev offentliggjort, da kommunen afviste at deltage i egentlige interviews.
Radio24syv anførte bl.a. i udsendelserne, at ansatte ved kommunen kunne have forhindret selvmordet, og at der skulle være en sammenhæng mellem selvmordet og afdødes frygt for, at kommunen ville fjerne hans børn. I udsendelserne blev kommunen også generelt beskyldt for at true med at fjerne børn på et uretmæssigt grundlag.
Selv om kommunens borgmester og kommunaldirektør fik forelagt oplysningerne, finder Pressenævnet, at Radio24syv ikke havde et tilstrækkeligt grundlag for at offentliggøre de grove beskyldninger mod kommunen.
Borgmesteren og kommunaldirektøren kunne som følge af reglerne om tavshedspligt ikke kommentere konkrete forhold i forbindelse med selvmordet og om eventuelle overvejelser om tvangsfjernelse af afdødes børn.
Da Radio24syv hverken har dokumenteret, at de ansatte kunne have forhindret selvmordet eller, at selvmordet skyldes kommunens sagsbehandling, udtaler Pressenævnet derfor alvorlig kritik af Radio24syv for at offentliggøre beskyldningerne.
Derudover har Pressenævnet kritiseret, at Radio24syv offentliggjorde store dele af optagelserne fra telefonsamtalerne med borgmesteren og kommunaldirektøren, selvom de klart afviste at ville deltage i interviews.
Det kan være i orden at offentliggøre lydoptagelser som citater uden nærmere aftale, men i dette tilfælde var der ikke tale om kortere lydklip som citater, men lange passager af samtalerne.
Pressenævnet har pålagt os at bringe ovennævnte meddelelse. Hele kendelsen fra Pressenævnet kan læses på nævnets hjemmeside: pressenaevnet.dk”.

Kendelsen kan i sin fulde ordlyd læses fra Retsinformations afgørelsesdatabase: Sag nr. 15-70-00827

Del på sociale medier ved at klikke her: