Klager – fasteren til den dræbte – klagede over artiklen ”Mand dræbt i frontalkollision med lastbil” på Newsvideo.dk.

Pressenævnets begrundelse og afgørelse:
Retlig interesse
Det er en betingelse for, at Pressenævnet kan behandle en klage, at klageren har retlig interesse i det forhold, der klages over. Det indebærer, at man selv som person, organisation, virksomhed eller lignende skal være omtalt, afbilledet eller på anden måde identificeret i mediet. Klagen angår offentliggørelse af billedmateriale og omtale af [Klager]s afdøde nevø. [Klager] er ikke selv nævnt eller afbilledet, men har som faster til afdøde en sådan interesse i sagen, at klagen behandles i forhold til klager selv. Sagen realitetsbehandles herefter.

God presseskik
Det følger af de vejledende regler for god presseskik, at meddelelser, der kan krænke privatlivets fred, skal undgås, medmindre klar almen interesse kræver offentlig omtale. Det enkelte menneske har krav på beskyttelse af sin personlige anseelse. Hertil kommer, at ofre for ulykker skal vises det størst mulige hensyn. Det samme gælder vidner og pårørende til de implicerede, jf. punkterne B.1 og B.3.
Pressenævnet finder, at ulykken på offentlig vej kan have almen interesse, men at der ikke var nogen interesse i at identificere afdøde. Nævnet finder sløringen mangelfuld, da registreringsnummeret ikke var sløret. Det kan derfor ikke udelukkes, at familien og andre end de personer, der i forvejen havde kendskab til sagen, har kunnet identificere afdøde. Nævnet udtaler derfor kritik af Newsvideo.dk for at offentliggøre videooptagelser uden effektiv sløring kort tid efter ulykken. Det forhold, at mediet ikke ved offentliggørelsen var vidende om, at føreren var afgået ved døden, kan ikke føre til andet resultat.
I medfør af medieansvarsloven § 49 pålægger Pressenævnet herefter den ansvarshavende redaktør af Newsvideo.dk at offentliggøre følgende:

[rubrik]
”Kritik af dårlig sløring
[underrubrik]
Pressenævnet kritiserer Newsvideo.dk for at vise nummerplden på en bil involveret i en dødsulykke.
[brødtekst]
Newsvideo.dk omtalte i marts måned en færdselsulykke, hvor føreren af en personbil dør af sine kvæstelser.
Ved omtalen blev der offentliggjort billeder og en videooptagelse af ulykkesstedet, herunder den afdødes bil. Det er på videooptagelsen muligt at aflæse bilens registreringsnummer.
Den dræbtes faster har klaget til Pressenævnet.
Pressenævnet finder, at Newsvideo.dk har tilsidesat god presseskik ved ikke at sløre den forulykkede bils registreringsnummer. Derved var det muligt at identificere afdøde minutter efter dødsulykken. På et tidspunkt hvor de pårørende heller ikke var underrettet.
Pressenævnet har pålagt os at bringe ovennævnte meddelelse. Hele kendelsen kan læses på: www.pressenaevnet.dk”

Pressenævnet bemærker, at nævnet i sin årsberetning for 2005 præciserede praksis vedrørende offentliggørelse på internettet. En kendelse bør bringes i mediet i en periode, der svarer til den tid, i hvilken den påklagede artikel har været bragt, og der bør oprettes et link til kendelsen fra artiklen, hvis denne fortsat bringes på hjemmesiden.
Kendelsen kan i sin fulde ordlyd ses fra Retsinformations afgørelsesdatabase: Sag nr. 12-70-00250.

Del på sociale medier ved at klikke her: