Fem landmænd, der kaldte sig ”Landbrugsgruppen”, klagede over omtale af Fødevare- og Landbrugspakken i Jyllands-Posten. Gruppen var hverken oprettet som forening eller havde vedtægter og kunne derfor ikke anses for at have partsevne. Da landmændene som enkeltpersoner ikke var klageberettigede i den generelle omtale, blev klagen afvist uden behandling.

Pressenævnets formand udtaler:
Det er en betingelse for at klage til Pressenævnet, at klageren har retlig interesse i det forhold, der klages over. Det indebærer, at man som person, virksomhed, organisation eller lignende skal være omtalt, afbildet eller på anden måde identificeret i mediet. Det er ikke tilstrækkeligt blot at have interesse i det emne, der er behandlet.

Landbrugsgruppen
Vedrørende ”Landbrugsgruppen” er det oplyst, at gruppen ikke er oprettet som forening, og at der ikke findes vedtægter – hverken mundtlige eller skriftlige – vedrørende samarbejdet. Ifølge klagerne er gruppen et uformelt samarbejde med formål at yde en koordineret oplysende indsats til medier og myndigheder omkring aktuelle landbrugs- og miljøpolitiske anliggender.
Det er muligt, at Landbrugsgruppen er et mellem flere personer dannet samvirke, men gruppen er uden fastlagte regler og uden organer, der kendeligt og utvivlsomt over for omverdenen kan handle på deltagernes vegne dels i forhold til disse, dels i forhold udadtil. Pressenævnet finder herefter, at Landbrugsgruppen ikke kan anses for at have partsevne i forhold til klagen vedrørende omtale af landmændenes forhold.

Klagerne personligt
Da klagerne heller ikke personligt er omtalt eller afbildet i artiklen, har de ikke en sådan direkte, væsentlig og individuel retlig interesse, at de som landmænd og enkeltpersoner er klageberettigede i den generelle omtale.
Pressenævnet afviser derfor klagen, jf. medieansvarslovens § 43, stk. 2, nr. 2.

Kendelsen kan i sin fulde ordlyd ses fra Retsinformations afgørelsesdatabase: Sag nr. 16-70-00939.

Del på sociale medier ved at klikke her: