Hillerød Posten skrev ”Politi afviste nødopkald om selvmord” og oplyste, at politiet troede, det var en dukke. Derfor gav politiet pigerne besked på at undersøge liget. Artiklen beskriver, hvordan pigerne undersøgte den afdøde. Pressenævnet mener, at politiets arbejde har almen interesse, men at det kunne være sket mere nænsomt, og at avisen burde have omtalt dødsfaldet som formodet selvmord. Hillerød Posten får dog ikke kritik.

 

Pressenævnets begrundelse og afgørelse:
Retlig interesse
Det er en betingelse for at klage til Pressenævnet, at klageren har retlig interesse i det forhold, der klages over. Det indebærer, at man selv som person, organisation, virksomhed eller lignende skal være omtalt, afbilledet eller på anden måde identificeret i mediet.
Klagen angår omtale af klagers afdøde nevø. [Klager] er ikke selv nævnt eller afbilledet, men har som tante til afdøde en sådan interesse i sagen, at klagen behandles i forhold til klager selv. Sagen realitetsbehandles herefter.

God presseskik
Det følger af de vejledende regler for god presseskik, at det er mediernes opgave at bringe korrekt og hurtig information. Så langt det er muligt, bør det kontrolleres, om de oplysninger, der gives eller gengives, er korrekte. Selvmord eller selvmordsforsøg bør ikke omtales, medmindre klar almen interesse kræver eller begrunder offentlig omtale, og i så fald bør omtalen være så skånsom som mulig. Dette følger af punkterne A.1 og B.2.
Pressenævnet finder, at politiets arbejde har offentlig interesse, herunder den manglende reaktion som beskrevet i artiklen. Artiklernes omdrejningspunkt er politiets manglende indsats i forbindelse med fundet af afdøde. For læserens forståelse af situationen, finder nævnet det videre berettiget at beskrive pigernes undersøgelse af liget. Nævnet bemærker dog, at beskrivelsen kunne være sket uden at dramatisere undersøgelsen som sket i avisen.
Inden avisens deadline mandag den 4. november 2013 – og heller ikke inden artiklens offentliggørelse tirsdag den 5. november 2013 – var dødsårsagen ikke fastslået og de pårørende havde ikke set afdøde, ligesom Nordsjællands Politi først om eftermiddagen kl. 14.05 den 5. november 2013 udsendte sin pressemeddelelse. Ifølge Hillerød Postens synspunkter var avisen imidlertid i kontakt med politiet inden offentliggørelsen af artiklen. Politiet oplyste i den forbindelse, at der ikke var noget mistænkeligt ved dødsfaldet.
Pressenævnet finder derfor, at Hillerød Posten, inden obduktionen var afsluttet og dødsårsagen fastslået, burde have omtalt dødsfaldet som et ”formodet” selvmord, så mediet ikke fremlægger oplysninger om selvmord som faktum, førend det er fastslået. Nævnet finder imidlertid ikke, at forholdet danner tilstrækkelig grundlag for at kritisere avisen.
Nævnet udtaler på denne baggrund ikke kritik af Hillerød Posten.
Kendelsen kan i sin fulde ordlyd ses fra Retsinformations afgørelsesdatabase: Sag nr. 13-70-00576.

Del på sociale medier ved at klikke her: